23
Apr

CSCS Card Mock Test – Fire Safety

Written by admin. Posted in CSCS Mock Test

Passing the CSCS test requires a good understanding of many health and safety concepts; fire safety is one of the topics you’ll be tested on. This CSCS card mock test consists of 15 questions which are all based on fire safety, it includes questions about fire extinguishers and fire safety procedures you will have to follow while onsite.

Some questions require a single and some questions will have multiple answers, if a question requires more than one answer it will be highlighted in green. After completing this CSCS card mock test you should have basic understanding of fire extinguishers and fire safety procedures.

1. Which of these best describes a fire assembly point?

a. The designated place where fire extinguishers are kept

b. It’s an area that has a potential fire risk

c. It’s the area you should assemble if there’s a fire

c. It’s an area you must avoid if there’s a fire

Answer: C

2. What’s the first thing you should do if you discover a fire onsite?

a. Activate the fire alarm

b. Grab all your tools and belongs and leave the area

c. Tackle the fire yourself

d. Run away from the fire and go home

Answer: A

3. Where should you go if you hear the fire alarm?

a. Go to you supervisor’s office and tell him what’s happening

b. Go to the site manager’s office and tell him what’s happening

c. Go to your designated fire assembly point

d. Go to the canteen and await further instructions

Answer: C

4. What does a hot permit allow you to do?

a. It allows you to carry out work which could start a fire

b. It allows you to work in extreme temperatures

c. It allows you to start fires on a worksite

d. It allows you to carry out fire drills onsite

Answer: A

5. Which of these fire extinguishers should not be used on electrical fires? (Choose 2 answers)

a. Carbon Dioxide (CO2)

b. Dry Powder

c. Water

d. Foam

Answers: C and D

6. Water fire extinguishers should only be used on fires fuelled by:

a. Wood, paper, textile and solid materials

b. Live electrical equipment

c. Flammable liquids (gasoline, kerosene etc.)

d. Flammable gases (propane, butane etc.)

Answer: A

7. Wet chemical fire extinguishers were designed to tackle what class of fire:

a. Class B fires

b. Class F fires

c. Class D fires

d. Electrical fires

Answer: B

8. Class A fires are fires fuelled by what type of materials?

a. Flammable liquids (gasoline, kerosene etc)

b. Live electrical equipment

c. Wood, paper, plastics and other solid materials

d. Cooking oils

Answer: C

9. Which two types of fire extinguishers should you avoid using in confined spaces with little or no ventilation? (Choose 2 answers)

a. Foam fire extinguishers

b. CO2 fire extinguishers

c. Dry powder fire extinguishers

d. Water fire extinguishers

Answers: B and C

10. Who is allowed to activate a fire alarm onsite?

a. Only a manager can activate a fire alarm

b. Only a supervisor can activate a fire alarm

c. Only a health and safety rep can activate a fire alarm

d. Anyone who discovers a fire can activate a fire alarm

Answer: D

11. Fire extinguishers which contain water will display a band of what colour?

A. Blue

b. Red

c. Black

d. Yellow

Answer: B

12. Fire extinguishers which contain carbon dioxide will display a band of what colour?

a. Blue

b. Black

c. Red

d. Cream

Answer: B

13. Fire extinguishers which contain foam will display a band of what colour?

a. Cream

b. Blue

c. Red

d. Black

Answer: A

14. After using a CO2 fire extinguisher the nozzle tends to get:

a. Very hot

b. Warm

c. Very cold

d. Slightly warm

Answer: C

15. What should you do if you discover a fire but you’re not trained to use a fire extinguisher?

a. Raise the alarm then go to your fire assembly point

b. Raise the alarm then tackle the fire

c. Try to tackle the fire and if you can’t control it then raise the alarm

d. Try to tackle the fire and if you can’t put it out grab your belongings and leave the building

Answer: A

Latest Comments

  • Claire

    July 28, 2017 |

    49/50 not bad to say never been onsite and new to industry. Great help, thank you. Now to brush up on fire extinguisher colour/contents 🙂

  • Erika Andrasi

    July 25, 2017 |

    best read, helped a lot to make my questions clear!
    Thank you very much

  • martyn

    July 23, 2017 |

    how many out of 50 do you need to pass