28
Jun

CSCS Mock Test

Written by admin. Posted in CSCS Mock Test

In this cscs mock test we’ll be asking a series of basic health and safety questions, these questions will cover some of the most popular topics covered in the real test, just like the real test some questions will require a single answer and some will require multiple answers.

The Construction Skills Certification scheme (otherwise known as the CSCS) is the most widely recognised program designed to help educate and test worker’s knowledge on the safety risks and dangers that occur in the construction industry. The test itself is quite straight forward and requires basic to intermediate health and safety knowledge depending on the type of cscs card you’re applying for.

Passing the cscs test regardless of which test your taking requires practice, completing the CSCS mock exam below is an excellent way of preparing yourself for the real CSCS test, these mock test questions are formulated much like the actual test where a series of multiple choice questions and answers are selected at random and you must choose the best possible answer or answers.

1. What is the significance of a prohibition notice that is given to a particular work site?

a. The site will need to be reviewed for safety features

b. Only a skilled crew is allowed to continue working

c. All personnel must immediately stop working

d. A on-site supervisor has been fined due to a lack of safety protocol

2. What is considered a safe voltage when using electrical equipment on a construction site?

a. 115 volts

b. 220 volts

c.240 volts

d.110 volts

3. If a worker is uncomfortable climbing to a certain height on a specific type of ladder, he or she should:

a. Change the ladder

b. Notify the site supervisor

c. Ask for someone else to foot the ladder

d. Only climb up to a comfortable height

4. Disposable ear plugs are essential when working in loud environments. How many times can a disposable ear plug safely be worn?

a. Only once

b. Twice

c. Three times if they are cleaned after

d. As long as the sound is inhibited, they can be used indefinitely

5. What does the colour blue on a fire extinguisher indicate?

a. Water

b. Halogen

c. Dry Powder

d. Carbon dioxide

6. If a fire is encountered on the work site, where must all workers assemble?

a. All employees must vacate the premises and head to the nearest source of water

b. The designated fire assembly point

c. Workers must remain on the site unless they are in immediate physical danger

d. Workers must immediately find their supervisor for further instructions

7. What does a red and white sign displaying a finger pressing a button next to a fire represent?

a. The location of the fire alarm

b. The location of the fire assembly point

c. The location of the fire extinguisher

d. None of the above

8. A co-worker is dizzy and complains of feeling faint. What is the appropriate action to take?

a. Have someone contact emergency services

b. Remove them from the sun into a cooler environment

c. Give them any appropriate medication they may need to take

d. Have them lie down in a comfortable position

9. What type of fire extinguisher should be used to douse a fuel-based fire?

a. Wet chemical

b. Foam

c. Water

d. Carbon Dioxide

10. Equipment that has been issued a prohibition notice must be:

a. Operated by approved personnel

b. Operated by senior staff only

c. Cease to be operated until checked for safety

d. Discarded immediately

Answers
1. c 2. d 3. b 4. a 5. c 6. b 7. a 8. a 9. b 10. c

Comments (24)

  • Mark Stanley
    July 10, 2013 at 11:39 pm |

    Thanks a lot for the practice questions. I will report back when and if I pass my cscs test.

    • admin
      July 11, 2013 at 9:45 am |

      I can see from you testimonial that you’ve passed. Congratulations and good luck!

  • Paul
    January 15, 2014 at 5:06 pm |

    Ive got an I.O.S.H.Safety Management certificate and I messed up on a few.

    Must study!

  • dennis maks
    January 22, 2014 at 9:43 am |

    tricky questions failed one must study harder!!

  • mark
    February 6, 2014 at 1:33 pm |

    Just thinking of going for my operator card so i can get back into construction work.
    After 10+ years away had a go at these questions 9/10 right with no prior study (got No.3 wrong… too used to old school sites and being open to ridicule from the gaffas)

  • patrick
    February 18, 2014 at 9:34 am |

    Must study fire extinguishers!

  • Mark
    February 24, 2014 at 5:04 pm |

    1. c 2. d 3. b 4. a 5. c 6. b 7. a 8. a 9. b 10. c

  • martyn
    February 28, 2014 at 7:18 pm |

    Just sat a two week course for a cscs card this has been really helpfull getting 50/50 on CD ROM mock exam got my test Monday let you now if I pass.

  • Cameron
    March 29, 2014 at 10:02 pm |

    Well i got all of the mock questions right they were quite simple

  • matthew shaw
    March 31, 2014 at 1:16 pm |

    i have my test to morrow health and safety only got the ear plug one wrong fingers crossed i pass.

  • Ronaldo
    June 4, 2014 at 4:41 pm |

    got q.9 wrong. thought co2 was used on fuel fires as they need oxygen to keep burning.

  • Andrew
    June 9, 2014 at 12:32 pm |

    been unemployed so did some courses with learn direct to get my cscs since it expired, did 8 mock dvd tests (requires 32, but always got 37+ 2 i aced), always passed the behavioral study, but this time failed due to trick questions and find i require a total of 47 right, need more behavior case study questions and answers.

  • ChadBuckley
    August 18, 2014 at 8:45 am |

    the mock test is good all you can do is try your best on the test.

  • Jay Ashworth
    September 25, 2014 at 5:45 pm |

    Cheers guys, did a last minute revision here before I set off to take the test and BOOOM! 100% 🙂

  • Andrew Bolton
    October 10, 2014 at 1:57 pm |

    I have just been on a warehouse and storage health and safety course and i have been asked to attend a CSCS as well to try and gain a certificate towards my ability to hopefully get a full time job.

  • Devan Foley
    November 25, 2014 at 10:11 pm |

    got my test tomorrow keep getting either 50/50 or 49/50 so fingers crossed i pass

  • Patrick
    January 3, 2015 at 9:36 am |

    Very good prep for test try and go through all the questions on here. had my citb test this morning and passed

  • Lanou
    March 1, 2015 at 2:07 pm |

    need to study harder!

  • steve
    March 30, 2015 at 12:18 pm |

    what do you need to pass out of 50 on the real test?

  • mark
    May 27, 2015 at 2:33 pm |

    cracked my cscs test spot on result

    • garry prigg
      August 23, 2016 at 10:58 am |

      well done mark

  • w taylor
    June 15, 2015 at 9:41 am |

    this has helped me a lot thanks

  • September 17, 2015 at 5:13 pm |

    i passed my yesterday

  • garry prigg
    August 23, 2016 at 10:57 am |

    the test was really gd I failed but I reckon with more practice I will be ready

Leave a comment

Latest Comments

  • Steve

    July 15, 2017 |

    How many do you need to get right to pass the test.
    Found this helpful revising

  • Aaron

    July 12, 2017 |

    I have my test on Friday and been using this website for revision hope all goes well for me

  • graham lee

    June 1, 2017 |

    got 42 out of 50,but now know where i went wrong,will do better next time.