CSCS Mock Test 9 – Site Transport Safety

CSCS Mock Test 9 – Welcome to our 9th CSCS practice test. The questions below will test your knowledge on site transport safety, most of which you should know if you want to pass your CSCS test in 2019. Most of the questions will require a single answer except question one, all answers are at the bottom of the page.

CSCS-Mock-Test-on-Site-Transport-Safety

These questions along with others will be added to our full CSCS mock test 2019 questions bank, so don’t forget to check it out after you’ve completed these questions. Good Luck!

1. Before you can operate a plant on site you must be ___. (Choose 2 answers)

a. At least 25 years old

b. A British citizen

c. Authorised to operate it

d. Trained and competent

2. What should you do if your supervisor asks you to operate a dump truck but you’ve never actually driven one before?

a. Ask a colleague how it’s done then try it out for yourself.

b. Inform your supervisor that you’ve never driven one so you wouldn’t be able to do it as you’ve not been trained.

c. Observe what other drivers are doing then give it a try.

d. Just carry on and figure it out while on the job.

3. Information regarding site traffic rules are usually ___.

a. Sent to you in the post

b. Discussed during your site induction

c. Discussed after your first shift has ended

d. Discussed at your first lunch break

4. Pedestrians are most likely to get injured by vehicles on site when the vehicle is___.

a. Being loaded

b. Being unloaded

c. Reversing

d. Lifting a load

5. What is the most common way of keeping traffic routes free from pedestrians?

a. Have someone direct the pedestrians where to walk at all times.

b. Use barriers to separate traffic routes from pedestrian footpaths.

c. Vehicles and pedestrians should be allowed to use the same route as long as they are aware of the dangers.

d. By closing all pedestrian routes during working hours.

6. What should you do if a vehicle is lifting materials and you need to walk under the load to get to your place of work?

a. Put on a safety helmet first then walk under the raised load.

b. Quickly run across so you’re not under the load for very long.

c. Wait until the driver is finished, if this is not possible then go around but do not walk under the load.

d. Make sure the driver knows you’re there then walk under the load.

7. What is the MAIN danger when walking next to a 360° crane that’s working near a wall?

a. The crane could hit the wall and debris could fall on you.

b. The crane could crush you against the wall.

c. You could damage your hearing from getting too close to the crane.

d. You could distract the operator from carrying out his job.

8. What is the best way to avoid an accident with site traffic if you need to walk across the site?

a. By sticking to the designated walking routes.

b. Hitch a ride on the vehicles as they go by.

c. Ensure you are wearing hi-visibility clothing.

d. Ensure the driver knows you are there and he can see you at all times.

9. If a site vehicle is driving well above the speed limit on site, you should?

a. Call the police and report the matter.

b. Stay clear of the vehicle and then report the matter to your supervisor.

c. Just ignore it, it’s not your job or responsibility.

d. Find the driver later in the day and speak to him concerning the matter.

10. What should you do if you think a load is going to fall from a moving vehicle?

a. Find your supervisor and tell him.

b. Try to hold the load in place until someone can come and secure it.

c. Ignore it, it’s the driver’s responsibility.

d. Stay away from the vehicle and warn the driver and others in the area.

11. If someone is using a mobile crane and you need to get pass, you should?

a. Quickly run across the crane.

b. Assess what the driver is doing then slip across when you think it is safe to do so.

c. Find another route and make sure you stay away from the crane.

d. Raise your hands so the crane operator knows you’re there.

12. Who should a signaller be in contact with at all times while giving signals?

a. The person operating the machine

b. The driver’s supervisor

c. Their supervisor

d. The site manager

13. You see a lorry parking and notice it has a flat tyre; you should tell the driver because ____.

a. The lorry will use more fuel

b. The lorry could be unsafe to drive

c. The drive will need to drive at a slower speed

d. The driver may need to unload materials to make the lorry lighter

14. Which of these could be used to verify that a signaller is trained and competent?

a. Ask them to produce evidence

b. Ask them to swear on it

c. Ask them to confirm by handshake

d. Take their word for it

15. Which of these could help a signaller stay safe while carrying out their job?

a. Wearing hi-vis clothing that makes them clearly visible

b. Wearing gloves while giving hand signals

c. Wearing body cameras to capture incidents

d. Going for a yearly eye test

16. What should you do if you notice a mobile crane about to hit something while lifting a load?

a. Tell the crane driver

b. Report it to your supervisor

c. Try to warn the person signalling or supervising the crane

d.Nothing – the driver will see it on their own

17. What does the signal below mean?

a. Turn right

b. Turn left

c. Danger, emergency stop

d. Move forward

18. What should you do if you see a mobile plant using a route designated for pedestrians?

a. Nothing – this is normal

b. Speak to the operator at the end of your shift

c. Nothing – this is none of your business

d. Report it to the operator’s supervisor

19. You should not walk behind a lorry while it is reversing because_____.

a. Lorries do not have mirrors

b. Most drivers find it difficult to reverse a lorry

c. You could delay work if the driver has to stop for you

d. The driver might not see you there

20. Which of these could be used as a safety precaution if a vehicle has to tip materials into an excavation?

a. Flashing lights

b. A siren

c. Stop blocks

d. Extra speakers

Answers to this CSCS Practice Test
1.C and D 2.B 3.B 4.C 5.B 6.C 7.B 8.A 9.B 10.D 11.C 12.A  13.B  14.A  15.A  16.C  17.C  18.D  19.D  20.C

Don’t forget to check our full up to date CSCS mock test for 2019 here.

Leave a Reply