09
Jul

CSCS Mock Test 3

Written by admin. Posted in CSCS Mock Test

To help ensure safety and to mitigate risk while on a job site, millions of construction workers in the United Kingdom will take what is known as the CSCS Health and Safety Test. CSCS or the Construction Skills Certification Scheme has become a vital part in ensuring workers are competent in their knowledge of onsite health and safety practices. Most construction sites in the UK will require a valid cscs card before they even let you onsite and the only way of getting a cscs card is to pass the CITB Health Safety and Environment Test.

The CSCS Health and Safety Test is ultimately designed to increase awareness regarding the best practices on and around construction sites so it will naturally cover all aspects of physical responsibility including but not limited to electrical knowledge, proper use of equipment, chemical hazards and accident reporting are just a few to mention.

The Health Safety and Environment Test will be in a multiple choice format very much like the practice test below, each question will require 1 or more answers depending on the question requirements. So, let us have a quick look at some sample CSCS test questions to get a bit of practice.

1. What must do when working in a hearing protection zone?

a. Cease using loud equipment and machinery
b. Wear adequate hearing protection
c. Avoid speaking to others, as they may become distracted
d. Work quickly and exit the area to avoid hearing damage

2. When are the rules regarding health and safety normally discussed?

a. After your first shift
b. After the first full week of work
c. At the site induction
d. As soon as your first task is assigned

3. Green safety signs signify:

a. An employee must do something
b. Safe conditions
c. A hazard
d. Fire alarm point

4. Which type of extinguisher should be used on class F fires?

a. Dry powder
b. Water
c. Wet chemical
d. Carbon Dioxide

5. Equipment being used has recently been served a prohibition notice? If you are using this equipment, what should you do?

a. If the device seems to be working properly, continue to use it
b. Nothing, the notice is only for a specific employee
c. Cease using the device until it has passed a safety inspection
d. Report the notice to your supervisor at the end of your shift

6. What would you do if you notice a live electrical wire fall into a puddle of water?

a. Notify others nearby
b. Immediately remove the cord from the water
c. Carry on working and report it later
d. Avoid the area completely

7. Why must workers sign in when entering a site?

a. To make certain that all are accounted for in the event of an emergency
b. Working hours need to be recorded by the HSE
c. To make certain that the correct number of hours are being worked
d. It is not compulsory to sign in

8. Why is a site induction important?

a. All relevant health and safety rules are discussed
b. Workers can determine the best way to perform their job
c. First aid packs are distributed
d. It provides the opportunity to meet all managers and supervisors

9. What are Class Three ladders designed for?

a. Home or domestic use
b. They are to be used with jobs that have heights greater than 30 feet
c. They are designed to be used with jobs where bucket lifts are not possible
d. Building site purposes

10. After working on a site for a number of months, you feel that some of the safety measures may be outdated. What should you do?

a. Speak to other coworkers regarding this concern
b. Consult your supervisor accordingly
c. There is nothing that you are able to do
d. Write to the HSE

Answers
1-b  2-c  3-b  4-c  5-c  6-a  7-a  8-a  9-a  10-b

Comments (3)

  • Haris Pervez
    September 17, 2014 at 11:19 am |

    first of all, thank you for this good site and i would like to start off by saying you will need to revise well for this test and also this site provides different aspects and stuff about Health and safety but what i will say is that i am proud that i have successfully completed this exam but one question about the type of fire extinguisher i was stuck on but apart from that i whizzed through the questions.
    Thank You

  • John Colling
    February 26, 2015 at 3:30 am |

    I had seven out of ten not that easy

  • STu Adam
    December 14, 2015 at 11:33 am |

    Handy website this 🙂

Leave a comment

Latest Comments

  • Suren Ramdul

    October 16, 2017 |

    It’s a good result for today 50 over 50 thanks a lot.

  • Suren Ramdul

    October 16, 2017 |

    I got 50 / 50 thanks a lot.

  • Claire

    July 28, 2017 |

    49/50 not bad to say never been onsite and new to industry. Great help, thank you. Now to brush up on fire extinguisher colour/contents 🙂